Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΑΙΧΝΙΔΟΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Εφαρμογή της Παιχνιδοκεντρικής μάθησης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Η Εφαρμογή της Παιχνιδοκεντρικής μάθησης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση», την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, η οποία οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Playing ang learning from the past» που έχει εγκριθεί από την Ελληνική Εθνική Μονάδα Erasmus+ ( Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών- Ι.Κ.Υ.).

Ενεργοποίηση γνωστικών λειτουργιών

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Χρήστος Τρικάλης στον χαιρετισμό του τόνισε πως μέσα από την «Παιχνιδοκεντρική Μάθηση» ενεργοποιούνται όχι μόνο γνωστικές λειτουργίες, όπως η προσοχή ή η αντίληψη, αλλά και συναισθήματα ενθουσιασμού, έκπληξης, χαράς, ικανοποίησης. Αυτή η εμπειρία έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη ουσιαστικών μαθησιακών στόχων, όπως η εμβάθυνση στο γνωστικό αντικείμενο και η ανάπτυξη ενδοπροσωπικών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων, με τη χρήση καινοτόμων διδακτικών ψηφιακών εργαλείων.
Επίσης ο Αναπληρωτής Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νίκος Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της Παιχνιδοκεντρικής Μάθησης και τον σημαντικό της ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Εισηγητές

Εισηγήσεις παρουσίασαν:
♦ Η Αναστασία Πατέρα (ΔΔΕ Τρικάλων): «Tech To Teach: Η τεχνολογία στην υπηρεσία της μάθησης με κέντρο το μαθητή».
♦ Η Ευδοκία Παπευθυμίου (ΔΠΕ Τρικάλων): Τo Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus Playing & Learning From the Past.
♦ Η Κυριακή Γρηγορίου (ΔΠΕ Τρικάλων): Οδηγός για την ενσωμάτωση της μάθησης με βάση το παιχνίδι.
♦ Ο κ. Αχιλλέας Κωστούλας (ΑΚΕΘ): Διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι για μαθητές δημοτικού
Στην εκδήλωση συμμετείχαν και παρουσίασαν τα Project που είχαν ετοιμάσει κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος τα Δημοτικά Σχολεία: Μεγάλων Καλυβίων, Πύλης, 5ο Καλαμπάκας, 1ο Οιχαλίας, 2ο Φαρκαδόνας, 1ο Τρικάλων, 30ο Τρικάλων και 33ο Τρικάλων.Παραβρέθηκαν στην ημερίδα ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λάππας, οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κα. Ευανθία Κοτρώτσιου, κα. Δήμητρα Παπανδρέου, κ. Βασίλειος Νάστος, κ. Ιωάννης Ζορμπάς και κ.Βασίλειος Κωτούλας. ο κ. Δημήτρης Λαρίσης Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΔΙ.Π.Ε. Τρικάλων. Εκ μέρους του παραβρέθηκε ΑΚΕΘ ο κ. Δημήτριος Μαγειρίας, εκπαιδευτικοί Διευθυντές, -ντριες και γονείς μαθητών των Σχολικών Μονάδων του νομού Τρικάλων.

1 4 644x430 1

2 4 644x483 1

3 4 300x225 1

4 3 644x430 1